İtalyanlara göre zeytinyağının yenisi, şarabın eskisi makbuldür. Dünya'nın ikinci büyük zeytinyağı üretcisi olan bir ülkenin deyişine kulak vermek lazım. Yani özetle sızma zeytinyağı az saklanmalı, çabuk tüketilmelidir. Uzun zaman, güçlü ışık, yüksek ısı, yanlış şişeleme ve hava teması gibi faktörler zeytinyağının düşmanlarıdır.
Sızma Zeytinyağı ve Zaman Etkisi
Nasıl ki meyve suları uzun süre bekleyen meyve sularının içindeki vitaminler ölüyorsa ve tadı değişmeye başlıyorsa, zeytin meyvesinden üretilen bu meyve yağının da kaderi aynıdır. Fakat meyve suyundan farklı olarak bozulmaz. Aromasını yitirir, rengi açılır daha uzun sürelerde de tadı kötüleşir. Doğru koşullarda saklanan bir zeytinyağının maksimum ömrü 1,5 yıldır.
Sızma Zeytinyağı ve Işık Etkisi
Güçlü bir güneş ya da spot ışğına maruz kalan zeytinyağı aromasını yitirir ve tadında acılaşma meydana gelir. Bu yüzden marketlerde güneş gören ya da spot ışığına maruz kalan raflardaki zeytinyağlarını almaktan kaçınmalısınız. Eğer natürel sızma zeytinyağı koyu renkli bir şişedeyse ışığa karşı daha dirençli olur fakat ülkemizde genelde ürün maliyetini düşük tutumak için şeffaf hatta plastik şişelerde satılırlar. Plastik şişenin olumsuz etkisi hakkında da yazının devamında bilgi vereceğiz.
Sızma Zeytinyağı ve Isı Etkisi
En kaliteli natürel sızma zeytinyağı, en fazla 27 derece ısı kullanarak soğuk sıkım yöntemiyle üretilir. Çünkü yüksek ısı zeytinyağının asit oranını arttırır, içindeki faydalı vitamin ve minarellerin bir kısmının yok olmasına sebep olur ve tadını kötüleştirir. Bu yüzden aldığınız yağı serin ve karanlık bir ortamda muhafaza etmeniz önemli. Örneğin kalorifer peteğine, sobaya, fırına yakın bir yerde olmamalıdır. Yazın da doğrudan güneş gören bir dolap ya da vb. yerlerde tutulmamalıdır. Zeytinyağının korunması için ideal ısı aralığı 18-22 santigrat derecedir.
Sızma Zeytinyağı ve Yanlış Şişeleme Etkisi
Zeytinyağı eski dönemlerde küplerde, anforalarda, deri kırbalarda taşınırdı. Günümüzde ise onların yerini cam şişeler, pet şişeler ve teneke kutular aldı. İdeal zeytinyağı şişeleri, ışığı kıran koyu renklerdeki "cam" şişelerdir. Plastik şişelerde kanserojen BPA "bisfenol A" maddesi bulunması riski var. Bu maddenin temas ettiği sıvıya geçtiği biliniyor. Bu yüzden zeytinyağı gibi bir sağlık kaynağının asla plastik bir şişede tutulmaması gerekiyor.
Sızma Zeytinyağı ve Hava Teması Etkisi
Zeytinyağı oksijenle temas ettiğinde oksidasyona uğrar. Oksidasyonyağın tadını bozduğu gibi içindeki bazı faydalı minarellerin de zamanla ölmesine neden olur. İlhan Sarı Organik Zeytinyağları oksijensiz ortamda üretildiği ve şişelendiği için geleneksel yöntemlerle hazırlanmış , üretim sırasında hava ile bolca temas eden zeytinyağlarından farklı olarak, içindeki faydalı minarelleri ve aromasını korur. Satın aldığınız natürel sızma zeytinyağını uzun süre boyunca açıkta ya da hava alan kaplarda tutmamaya özen gösterin.