Bizden Haberler

Bursalı Tekstilciden Örnek Zeytin Çiftliği
03.07.2015

www.haber3.com'da yayınlanan haberimiz;

05.05.2011 01:23

Geçen yıl tekstilde 35 milyon dolarlık ihracata ulaşan bir firmanın yönetim kurulu başkanı İlhan Sarı, Manisa'da organik zeytin çiftliği kurdu.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu Fistaş Fantezi İplik A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Sarı, gazetecilere yaptığı açıklamada 1986'da kurulan firmalarında, 600'ü aşan çalışanla, dokuma iplikleri, ev tekstili, düz örgü, el örgü, çorap iplikleri, şönil, halı ve halı iplikleri, nakış iplikleri ile tüm kullanım alanları için fantezi ve klasik iplik ürettiklerini belirtti.

Ortağı İbrahim Güney ile geçen yıl 35 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaştıklarını ifade eden Sarı, önceki yılki ihracat oranının ise 22,5 milyon dolar olduğunu anlattı.

Yaklaşık 10 yıl önce tarıma yönelik yatırım yapmaya karar verdiğini, "en uygun yatırımın" zeytincilik olduğunu vurgulayan Sarı, şunları kaydetti:

"Zeytin üretimi için dünyada en uygun bölge Akdeniz Havzası. Bizim ülkemiz de zeytin için oldukça elverişli ve avantajlarımız var. Bunun için iş dünyasını zeytine yatırıma davet ediyorum. Ancak bu iş sabır işi. Sabırlı olmak ve doğru işler yapmak gerekiyor. Manisa'da 2 bin 500 dönüm alana 132 bin zeytin ağacı dikildi. Organik zeytin çiftliğimiz, dünyanın tek parselde en büyük organik zeytin çiftliği unvanını kazandı. Hedefimiz 4 bin 500 dönümde 250 bin ağaç."

Sarı, çiftlikte en yaşlı ağacın bu yıl 4 yaşına gireceğini belirterek, kademe kademe ekimler yaptıklarını, ilk kez geçen yıl ürün aldıklarını bildirdi. Çiftlikte organik üretim yapacaklarını ve bunun için ayda bir denetimden geçtiklerini dile getiren Sarı, şöyle devam etti:

"Yaprak ve toprak numunelerimiz alınıp inceleniyor. Kullandığımız fidandan, gübrelere kadar organik tarım esaslarını dikkate alıyoruz. Sertifikasyon firmasının önerileri ile yol alıyoruz. Organik tarım patenti almak için çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Burada kurduğumuz sistemde hem teknolojiyi kullanıyoruz hem de bazı maliyetleri önceden planlayarak yatırım yapıyoruz.

Örneğin, 860 kilometrelik damla sulama borularını ABD'den ithal ettik. Ancak ağaçlar büyüyünce bunları belirli bir yüksekliğe alacağız. Buna uygun hortum seçtik. 20'şer tonluk 24 su tankını arazideki uygun tepelere koyduk. Böylece tanklara getirdiğimiz suyu, hiçbir motor gücü veya elektrik kullanmadan doğal akışı içinde sulama yapmak için kullanıyoruz."

OTLARI KAZLARLA TEMİZLİYORLAR

Bazı zararlılarla mücadelede de doğal yöntemleri kullandıklarını vurgulayan Sarı, şunları kaydetti:

"Otlarla mücadele için ilaç değil kazları kullanıyoruz. Hem dip otlarını temizliyor hem de bekçilik yapıyorlar. Zeytin ağaçları büyüdükçe altında küçükbaş hayvancılık yapacağız. Çünkü sistem buna uygun. Şimdiden kaz, İran kekliği, sülün ve tavşan gibi hayvanları üretmeye başladık. Bunları çiftlikte doğaya salıyoruz."

Çiftlikleriyle bölge halkına örnek olduklarını belirten Sarı, doğru tarım uygulamaları ve ölçek ekonomisini öğrettiklerini, şimdiden çevrelerinde tarım çiftlikleri kurulmaya başlandığını anlattı. Sarı, çiftlikte tam donanımlı bir zeytinyağı fabrikası ve zeytin işleme tesisi kuracaklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Hasat edilen ürün elbette ihraç da edilecek. Sofralık, siyah veya yeşil organik zeytin yanında zeytinyağı, zeytin çayı ve prina elde edeceğiz. Prina zeytin mahsulünden elde edilen ekonomik çevre dostu biokütle bir yakıttır. 4 bin 500 kalori ile en yüksek kömürden bile daha yüksek bir orana sahiptir. Bu da önemli bir çıktımız olacak.

Şu anda elimizdeki verilere göre ülkemizde ağaç başına zeytin verimi Marmarabirlik ortalaması 23,5 kilogram. Türkiye ortalamamız ise 18-20 kilogram aralığında. Biliyoruz ki, İspanya'da bu rakam 75 kilograma kadar çıkıyor. Bizim hedefimiz İspanya'yı yakalamak hatta geçmek. Bunu başarmak istiyoruz."